Blazersbende, muziek voor het leven

Het is dinsdagavond 21 april, de kinderen van groep 5, 6 en 7 van katholieke basisschool De Doornick druppelen een voor een het dorpshuis van Doornenburg binnen voor de generale repetitie en het eindconcert van De Blazersbende. De meesten extra mooi gekleed voor dit officiële optreden. Vanavond komen alle (groot)ouders, leerkrachten en andere belangstellenden kijken naar het concert dat deze 50 kinderen geven samen met Harmonie St. Caecilia, de lokale muziekvereniging.

blazersbende audio sync.Still009.png

Ze hebben 8 weken geoefend op school. Elke dinsdag. Ze bespelen fluit, klarinet, saxofoon, trompet, bariton of slagwerk. Sommigen zijn van huis uit gewend aan muziekles, anderen bespeelden nog niet eerder een instrument. Een negenjarige beginnende klarinettist: “Ik vind het niet moeilijk hoor. De eerste keer kwam er wel een heel raar geluid uit, maar dat kwam omdat het rietje stuk was.”

Muziekonderwijs waar iedereen profijt van heeft

Om half 8 loopt de zaal vol met publiek. Het dorpshuis barst uit z’n voegen. Er zijn lang niet genoeg zitplaatsen voor de paar honderd belangstellenden. Voorzitter Rob van de Sant van de harmonie verwelkomt het publiek. “Het is nog nooit gebeurd dat we zo’n groot orkest hadden hier. Een hele bijzondere avond! Het mooie van Blazersbende is dat we de instrumenten naar de kinderen brengen, dat maakt de eventuele stap naar de harmonie minder groot. We ontvangen graag nieuwe jeugdleden en er is veel nieuw talent ontdekt!“

Belangrijk voor de school en het dorp

Het publiek krijgt de rol van ritme- en klapsectie tijdens het concert. Iedereen is betrokken. Willem van Kempen is leerkracht van groep 6/7 en blaast een stevig partijtje mee in het orkest. “Het is een erg leuk project. We hadden nog nooit iets met blaasinstrumenten gedaan op school. De kinderen zijn enthousiast en voor het dorp is zoiets ook belangrijk. Je ziet hoeveel mensen er komen.”

Project voor alle basisscholen Lingewaard

Blazersbende is een project voor alle kinderen van de groepen 5, 6 en 7 van alle basisscholen in de gemeente Lingewaard in samenwerking met de plaatselijke muziekverenigingen en Open Academie Lingewaard. Blazersbende laat kinderen op een actieve manier kennismaken met een instrument in een blaasorkest en brengt ze in contact met de muziekvereniging. Voor muziekverenigingen een unieke kans om zich te presenteren en de instroom van nieuwe leerlingen op gang brengen.

Blazersbende maakt deel uit van de CMK programmalijn Omgeving centraal.

Topics

Muziek