De basistraining Coachend werken met de Route Cultuureducatie 

Hoe kun je scholen optimaal begeleiden bij het programma CMK? Dat ontdekken cultuurcoaches tijdens de basistraining Coachend werken met Route Cultuureducatie. Jacoline Zilverschoon, erfgoedcoach bij de gemeente Tiel, volgde in het voorjaar van 2021 de training en heeft er veel aan gehad.

coachen CMK

Doorvragen

Onlangs ontving ze het certificaat van de training, vertelt Jacoline met een lach. Ze is zeer te spreken over de training. “Het is heel waardevol om stil te staan bij het coachen van gesprekken met scholen. Zo heb ik geleerd hoe je goed kunt doorvragen binnen je rol als coach.” 

"Wat ik geleerd heb, kan ik ook gebruiken bij het vergaderen in het algemeen."

Verwachtingen managen

Zonder de training waren de gesprekken anders gelopen, denkt ze. “Vooral het contracteren in het begin van het gesprek zou dan anders zijn gegaan. Ik heb nu de verwachtingen goed kunnen managen en structuur kunnen aanbrengen. De training was ook een mooie stok achter de deur om überhaupt met de gesprekken te gaan beginnen. En wat ik geleerd heb, kan ik ook gebruiken bij het vergaderen in het algemeen.” 

Inzicht

De training heeft haar ook doen inzien hoe belangrijk het is om zo nu en dan tijdens het gesprek iets samen te vatten en terug te geven. “Op die manier check je of het klopt wat iemand bedoelt. Zo zoek je samen naar de kern en naar de juiste formulering. Daarmee krijg je de inhoud scherp.” 

Meerwaarde

Jacoline raadt andere cultuurcoaches zeker aan om de training te volgen. “Je krijgt nuttige handvatten aangereikt, al moet je er wel je eigen weg in vinden. De een heeft nu eenmaal meer ervaring dan de ander, maar de training heeft voor iedereen meerwaarde.”

Topics

Interview
Reineke de Vries

Door

Reineke de Vries

Reineke is adviseur onderwijs. Als adviseur en coach werkt zij samen met scholen, kunstenaars en culturele instellingen aan cultuureducatie met kwaliteit.

Stel een vraag