De directe omgeving van kinderen als inspiratiebron

Vijf kinderen in blauwe overalls dansen langs de stellingen in de supermarkt van Tolkamer. Tussen de verraste dorpsgenoten die hun dagelijkse boodschappen doen, zingen, dansen en spelen de kinderen hun verhaal. Vrolijke taferelen verblijden niet alleen ouders, leerkrachten en passanten, de kinderen ontlenen er zelf ook zichtbaar veel plezier aan.

BS_deOverlaat foto William Moore

Samenwerking school en gezelschap

De school, het dorp, de kunst is een samenwerkingsproject van Muziektheater De Plaats en basisschool De Overlaat in Tolkamer. Samen ontwikkelen ze een werkwijze waarbij de leerkrachten cultuurprojecten leren opzetten en uitvoeren. De kinderen ontdekken de kunsten en leren deze toe te passen op  locaties in hun eigen leefomgeving. Na drie jaar samenwerken dient er een concept te liggen dat als model kan dienen voor andere  basisscholen.

26 verhalen op 26 plekken

“Als je kinderen vraagt een tekening te maken van hun favoriete plek, komen daar als vanzelf de mooiste verhalen uit voort”, stelt Albert Hoex, artistiek leider van Muziektheater De Plaats. “Door het stellen van de juiste vragen en vervolgens ook dóór te vragen, krijg je materiaal dat de basis vormt van een klein toneelstuk. Vervolgens gaan we het ensceneren.” Albert Hoex heeft de afgelopen drie weken met de kinderen van basisschool De Overlaat gewerkt aan een unieke voorstelling. Op 26 plekken in en om de school en in het dorp zijn 26 korte scènes te beleven. Het publiek –ouders, leerkrachten en belangstellenden- loopt in kleine groepjes langs de diverse voorstellingen. Zij worden begeleid door de kinderen van groep 8. De leerlingen bepalen dus zelf op welke locaties in Tolkamer ze een voorstelling geven. Dat kan overal zijn. Ook in de supermarkt.

Je ziet de kinderen groeien

Op school zijn ze blij met het project: ”Je ziet hoe de kinderen groeien in hun rol, zeker nu we het al voor het tweede jaar doen. Ze verheugen zich er enorm op. Kitty van Aalst-Schepers is leerkracht in de onderbouw, ze vervolgt: “Het is ontzettend leuk om de kinderen in je klas op zo’n andere manier bezig te zien. Je ziet een heel andere kant van ze naar voren komen, dat vind ik echt genieten!”

Theatervaardigheden voor leerkrachten

Het doel van het samenwerkingsproject is om de leerkrachten inzicht te geven en vaardigheden te leren in het maken van theaterscènes met de kinderen. Sandra van Diessen, de directeur van De Overlaat: “Inmiddels zijn wij als team al door De Plaats geschoold en kunnen wij onze kennis aan andere scholen doorgeven die interesse hebben.”

De school, het dorp, de kunst maakt deel uit van de programmalijn Omgeving centraal.

Topics

Theater