Eigen filmpjes maken met de iPad: kinderen leren door te doen!

“We gaan vandaag aan de slag met filmen.” Leerkracht Anoek Kleinpaste verwelkomt de kinderen voor een les creatief werken met de iPad. “Volgens mij weet jij al hoe het moet Janneke. Dan mag jij met je groepje gelijk aan de slag.” Terwijl sommige kinderen direct beginnen met het uitwerken van hun storyboard, krijgen anderen instructie over het werken met iMovie. Hoe vertaal je je storyboard naar mooie opnamen?

Het Talent Harderwijk 03 William Moore

Vind jij dat ook een goed idee?

“Ja, die is wel goed. Vind jij die ook goed, Stijn?” De kinderen van de plusklas van openbare basisschool Het Talent in Harderwijk zoeken passende beelden bij hun verhaal. In groepjes van drie hebben ze een storyboard verzonnen en vandaag maken ze een filmpje van een minuut op de iPad. Mette, Stijn en Hannah maken een film over spreekwoorden en gezegden. “Zullen we foto’s kiezen of heb je liever getekende plaatjes? Maar wat doen we dan met de filmpjes waar we zelf in staan? Dan krijgen we een beetje een mix. Voor ‘een appel valt niet ver van de boom’ kunnen we een nep-appel halen bij juf Olga en dan laten we ‘m vallen terwijl we zelf niet in beeld zijn en dan op de helft zetten we het beeld stop…Vind jij dat ook een goed idee?”

Creëren door samen te werken

Creativiteit is een belangrijke vaardigheid die de kinderen in hun toekomst nodig hebben, evenals samenwerken, mediagebruik/ict en presenteren. Deze drie competenties staan centraal in de lessen die Anoek Kleinpaste nu aan de plusklas geeft. “In dit project werken we aan deze 21e-eeuwse vaardigheden. De filmpjes worden gemaakt in groepjes van drie, waarvan een uit groep 5/6 en twee uit groep 7/8. Door het niveauverschil tussen de leerlingen en het feit dat ze allemaal een gelijkwaardige bijdrage leveren aan het project, leren ze goed samen te werken. Iedere mening telt.

De creativiteit wordt gestimuleerd doordat de kinderen helemaal een vrije hand hebben gekregen in het maken van de film, ze mogen zelf het onderwerp bepalen en zijn ook zelf verantwoordelijk voor de uitvoering. Ze mogen alles gebruiken wat ze kunnen bedenken. Als de filmpjes klaar zijn, gaan de jonge makers deze presenteren in de school. Zo brengen zij hun kennis weer over op andere kinderen.”

Leerkrachten volgden training mediacreativiteit

De leerkrachten van drie basisscholen die vallen onder stichting Proo hebben een training mediacreativiteit gevolgd. Anoek Kleinpaste vertelt: “We leerden hoe we de iPad in kunnen zetten in de lessen en hoe de 21e-eeuwse vaardigheden ermee te ontwikkelen. In de training hebben we een Facebookgroep aangemaakt waarop we dingen uitwisselen: wat werkt en wat niet. Zo leren we van elkaars ervaringen. Ik zet de iPad in voor extra werk, maar ook voor kinderen die moeite hebben met bepaalde zaken, met lezen bijvoorbeeld. Voor elk kind heb ik een app klaarstaan die perfect bij dat kind past.”

Ook aan de slag met mediacreativiteit? Kijk voor informatie op Filmhub Oost en kijk ook eens bij Xperium. Je kunt daar terecht met al je praktische vragen omtrent leren met ict.

Het Talent Harderwijk 02 William Moore

Topics

Media