Het Timpaan heeft meesters in de kunsten voor de klas

‘Op Het Timpaan vindt ieder talent een plek’, zo luidt het motto van basisschool Het Timpaan uit Wehl. Om ook op cultureel gebied een plek te creëren voor talenten, ontwikkelde de basisschool samen met de Gruitpoort uit Doetinchem het traject ‘Meesters in de Kunsten’. In dit traject leren de leerkrachten van Het Timpaan hoe ze binnen een zelf uitgekozen kunstdiscipline lessen kunnen verzorgen aan basisschoolleerlingen. Juf Jolien Nieuwenhuis nam deel aan de workshops rondom de kunstdiscipline dans en verzorgt dit jaar deze lessen voor alle groepen van de school. “Ik heb gekozen voor dans, maar een ander voor muziek, theater of multi-media. Doordat we onze lessen roulerend door de school aanbieden, krijgt uiteindelijk elke groep in elke discipline les. Zo kunnen ze hun talenten ontdekken”, vertelt Nieuwenhuis.

Schermafbeelding 2014-09-03 om 17.32.51

Workshops van kunstdocenten

Een jaar geleden kregen alle leerkrachten van Het Timpaan in één dag diverse korte workshops van kunstdocenten van de Gruitpoort, binnen alle beschikbare kunstdisciplines. Nieuwenhuis: “Aan het einde van de dag konden we aangeven welke discipline ons het meest interesseerde of waar onze persoonlijke passie lag.” Aan de hand daarvan werden groepen gevormd, die vervolgens om de zoveel weken een workshop binnen het gekozen specialisme kregen. Het doel was dat de leerkrachten zelf geïnspireerd raakten door de kunstenaars, lessen gaan samenstellen en deze onderwijzen aan de leerlingen om hen ook te inspireren. Gezamenlijk werken aan verschillende culturele competenties. “Voor de zomervakantie hebben we wat lessen uitgeprobeerd, maar dit schooljaar gaan we het echt laten draaien”, zegt Nieuwenhuis. “Tot nu toe vinden de leerlingen het leuk. Ik word er zelf ook heel enthousiast van om met de kinderen te dansen!”

Roulerend voor de klas

“Het schooljaar is ingedeeld in vijf blokken, het eerste blok begint op 8 september. De leerkrachten rouleren door de school, zodat uiteindelijk alle leerlingen kennismaken met alle disciplines”, vertelt Nieuwenhuis. “Sommige collega’s vinden dat wel spannend, omdat we de boeken loslaten. Die vorm van lesgeven zijn we niet gewend. Het is tevens een gezonde uitdaging om ineens bij groep 5 je dansles te verzorgen, als je normaal gesproken voor een kleuterklas staat.” Leerkrachten kunnen ondersteund worden door kunstdocenten van de Gruitpoort, die de eerste keer meekijken in de klas en nog wat kunnen coachen. Er is wat gezonde spanning, maar geen weerstand. Nieuwenhuis legt uit: “Iedereen kon zelf een kunstspecialisme kiezen. En gedurende het jaar was er voldoende zeggenschap en mogelijkheid tot overleg. Het is daardoor een heel open project geweest.”

Lesgeven vanuit competenties

Hoewel Het Timpaan al langere tijd Algemene Muzikale Vorming in samenwerking met de muziekschool aanbiedt in groep 4, wilde de school een meer inspirerend cultureel aanbod verzorgen. Daarom zijn ze het project Meesters in de Kunsten begonnen. Nieuwenhuis: “De Gruitpoort is ook heel enthousiast en probeert aankomend jaar met meer scholen dit traject te doorlopen. Eigenlijk zijn wij samen met hen deze pilot gestart.” Nieuwenhuis raadt elke school aan om mee te doen. “Je leert er zoveel van! Ik vind het leuk dat we de boeken volledig loslaten en dat we lessen ontwikkelen vanuit de verschillende competenties voor de kinderen. We zijn vanuit onze persoonlijke passie met de kinderen bezig met kunst, waardoor waardevolle processen en competenties ontstaan. Die competenties kunnen ook op andere gebieden ingezet worden. Kinderen zijn van nature vaak nieuwsgierig en ontwikkelen meer vaardigheden op het gebied van creativiteit!”