Jacqueline: ‘De leerlingen zijn zeer gebaat bij muziek, want we hebben veel leerlingen op school met een erg laag IQ en dan is communiceren vaak lastig. Muziek is dan een goed middel. Daarom ben ik het CMK-project gestart: Kwaliteitsverbetering van muziekonderwijs voor kinderen met een IQ lager dan 35, inclusief EMB-leerlingen. Hoe kun je kinderen die rolstoelgebonden zijn en fysiek beperkt, betrekken bij een muziekles? Hoe kun je ze niet alleen passief, maar ook actief betrekken?’
Een nieuwe leerlijn
Jacqueline vertelt dat haar belangrijkste sparringpartner fysiotherapeute Thea Claassen was die al veel gewerkt had met leerlingen in de school die rolstoelgebonden zijn. Thea heeft een leerlijn ‘alternatieve aansturing’ (1*) ontwikkeld voor kinderen die in een Adremo (2*) rolstoel zitten. Dit zijn rolstoelen die met een hoofdbesturing door kinderen bestuurd worden. Deze bestaande leerlijn heeft Jacqueline samen met Thea omgezet naar en geïntegreerd binnen een muziekleerlijn.
Door de speciale software Switch Ensemble en Switch Jam kunnen kinderen zelf muziek maken door middel van de hoofdbesturing van hun Adremo rolstoel. Als een leerling het hoofd naar links of rechts deed, zond de hoofdbesturing van zijn of haar rolstoel een signaal naar de computer waardoor er bijvoorbeeld een gitaar klonk. Als het leerlingen fysiek lukte, konden ze ook op grote knoppen drukken waardoor ze klanken konden laten horen.
Jacqueline vertelt verder: ‘Je kunt met de leerlingen samen ook een bandje vormen. Dan krijgt elk kind een knop waardoor er een bepaald instrument te horen is, een saxofoon of een keyboard. Zo kan elk kind zijn muziek laten horen. De docent kan zo waarnemen of de leerling zich bewust is van zijn of haar handeling en van de klank die het gevolg is van die handeling. Het zijn eerste stappen in de ontwikkeling naar zelfbewust en actief musiceren.