LAB Muziekrevolutie

Muziek is voor het hart, niet voor het hoofd. Het begint bij beleven en lol hebben. LAB Muziekrevolutie onderzoekt de afstemming van binnen- en buitenschools muziekonderwijs. Wat is er nodig om op een laagdrempelige manier muziekonderwijs te geven? Hoe verleiden we leerkrachten om zelf muziek te maken zonder er teveel over na te denken? We kennen allemaal de Kookrevolutie van Jamie Oliver. We dachten dat goed koken voor de chefs was, maar niets bleek minder waar. Voor muziek geldt hetzelfde: we denken dat je talent moet hebben of het conservatorium, maar we weten inmiddels dat we muzikaal worden geboren. Hoe maken we weer verbinding met onszelf, met geluid, met muziek met samenspel en met alles wat speelt? De Muziekrevolutie: Muziek door Iedereen!

Kristalorkest. Gitaar. Foto DanielleCorbijn kopie-4

Kristalorkest Apeldoorn, muziek door iedereen. (foto Danielle Corbijn)

Als de muziek er al is

Wat gebeurt er als we er niet meer van uitgaan dat de docent de leerling muziek moet leren maken, maar dat de docent de leerling uitdaagt zichzelf muzikaal te ontwikkelen? Wat ‘als de muziek er al is’ in onze leerlingen? Vanuit het CMK LAB Muziekrevolutie heeft Suzan Lutke ingezoomd op de huidige didactiek en pedagogiek van de ‘ambachtelijke’ instrumentale muziekles die past in onze tijd. Het eerste deel lees je hier online.

Muziekplatform Takaro

Het CMK LAB Muziekrevolutie ontwikkelt een platform waarmee kinderen in groepen muziek kunnen maken, muziek die ze zelf bedenken. Welke kaders en tools hebben zij nodig om hun eigen creativiteit 100% te benutten als het gaat om de klank, vorm en betekenis van geluid? En hoe maak je een platform dat zowel aansluit bij de wereld van het kind als bij de wereld van de leerkracht?

 

Het LAB Muziekrevolutie gaat zelfstandig verder.