Lancering van Reizen in de tijd

“Er komen weer andere tijden aan met meer cultuureducatie naast taal en rekenen”. Met deze woorden opent Anita Burlet bestuurder van de personele unie Fluvium, Spoenk en SPGG de gemeenschappelijke studiedag voor 250 leerkrachten in Tiel en wijde omgeving. Vandaag vindt de lancering plaats van Reizen in de Tijd. Welk verleden bepaalt ons heden? Hoe gebeurt dat en wat vinden wij daarvan? Wat doen wij met ons verleden? Wat kunnen en willen we er nog mee? Reizen in de Tijd is een gloednieuwe doorlopende leerlijn erfgoed waarin kinderen van groep 1 tot en met 8 antwoorden vinden op deze vragen.

Toneelworkshop Reizen in de Tijd met rechts Jacqueline Smith

Toneelles van Minke van Hoof met rechts interne cultuurcoördinator Jacqueline Smith

Lokale samenwerking

Het cultureel erfgoed uit de eigen streek en de samenwerking met plaatselijke clubs en kunstenaars staan centraal. Er zijn elf thema’s voor acht leerjaren bestaat uit twee rode draden, ‘Wie ben ik?’ en ‘Wie wat bewaart’. Alle elementen uit de leerlijn worden op de studiedag ervaren, zoals ook de kinderen ermee gaan werken met dans, drama, literatuur, beeldend, mediavaardigheden en muziek. Een paar voorbeelden: een gedicht schrijven op oud gemaakt papier, door zelfstandig schrijfdocent Inge van Wijgerden; een theaterles ‘Je bent wat je eet’ rondom eetrituelen door Minke van Hoof van De Plantage, centrum voor de kunst; ‘Bewijs en emotie’ je eigen archief maken door Carla le Poole van het regionaal archief Rivierenland.

Uitproberen, toetsen en enthousiasme overdragen

Jacqueline Smith is leerkracht en interne cultuurcoördinator aan de openbare basisschol Jan Harmenshof in Geldermalsen. Ze is vanuit de icc-werkgroep al enkele jaren betrokken bij de ontwikkeling van de digitale leerlijn en heeft meerdere onderdelen getest in haar klassen. “Ik heb vooral getoetst of het goed behapbaar is voor de leerkracht. En ik heb een aantal lessen uitgeprobeerd. We hebben kunstaanbieders uitgenodigd om mee te doen en een voorstel in te dienen voor een actieve les in het programma. Voor elk leerjaar zijn er verschillende mogelijkheden waaruit de leerkracht kan kiezen.”

Op maat gemaakte games

Vandaag draagt ze haar kennis en enthousiasme voor de erfgoedleerlijn over op haar collega’s. Ze laat zien hoe de website werkt met al het materiaal dat de leerlingen nodig hebben om deze reis te maken. Er zijn opdrachten, verhalen, achtergrondinformatie, presentaties en handleidingen te vinden. Verder is er bij vrijwel elk leerjaar een op maat gemaakte game. Jacqueline Smith vertelt aan de leerkrachten: “Je kunt jaarlijks 5 euro per leerling besteden aan activiteiten rond Reizen in de Tijd. Voor dit geld kun je kunstenaars in de klas halen of naar een museum, atelier of archief gaan.”

Kinderen scheppen de wereld vanuit zichzelf

Reizen in de Tijd werkt als een platform voor de ontwikkeling van de algemene en culturele competenties van kinderen (21e-eeuwse vaardigheden). Wetenschapsjournalist Mark Mieras zegt daarover: “Kinderen zijn voortdurend aan het oefenen met reizen in de tijd. Om zichzelf een plek te geven in de wereld. Ze scheppen de wereld vanuit zichzelf. Om te proberen te begrijpen waar je vandaan komt. En om beter naar de toekomst te kunnen kijken. Elk kind wordt geboren met een gereedschapskist om zelf z’n systeem van informatieverwerking in elkaar te zetten.

Vanaf het schooljaar 2015/16 is de digitale leerlijn in bedrijf bij basisscholen en cultuuraanbieders in Tiel en wijde omgeving. Scholen in de Achterhoek hebben interesse in een eigen variant. Reizen in de Tijd is een omvangrijk CMK-project en krijgt naar verwachting vele regionale invullingen.

Website Reizen in de Tijd

Topics

Erfgoed