Ontdek talent en stimuleer zelfvertrouwen met muziek

Playbackshows, musicals, flashmobs, cultuureducatie op de vrijdagmiddag; basisschool St. Jozef in Winterswijk is zeer actief als het gaat om lessen en activiteiten op het gebied van kunst. Samen met het centrum voor cultuureducatie Boogie Woogie in Winterswijk kan de school kinderen nu ook kennis laten maken met instrumentale muzieklessen. “Wij maken dankbaar gebruik van de expertise van de vakdocenten. Onze eigen leerkrachten zijn vaak van alle markten thuis, maar instrumentale muzieklessen vereisen toch echt expertise die wij niet in huis hebben. De muziekdocenten van Boogie Woogie kunnen veel meer uit de kinderen halen”, vertelt Anja Brethouwer, lerares van groep 5-6 op basisschool St. Jozef.

141118STJOSEF080

Groeien in zelfvertrouwen

“Voor ons zijn er twee belangrijke redenen om tijd te investeren in deze professionele muzieklessen. Ten eerste vinden wij dat ieder kind in aanraking moet komen met muziek en diverse instrumenten, omdat velen dat niet van huis uit meekrijgen. Ze kunnen zo ontdekken of muziek maken iets voor ze is. Daarnaast merken wij dat dit soort vakken bepaalde talenten in kinderen naar boven kunnen halen, waarvan we niet verwachtten dat het erin zat. De kinderen groeien in hun zelfvertrouwen en lef. Ze stappen gemakkelijker naar voren om iets te presenteren en aarzelen niet om zich in te schrijven voor activiteiten die plaatsvinden, zoals de playbackshow die wij jaarlijks organiseren. Het is ontzettend leuk om te zien dat een meisje dat normaal gesproken erg verlegen is in de klas, op het podium ineens een verrassend goede imitatie neerzet van een uitbundig dansende Beyoncé”, aldus Brethouwer.

Focus op cultuur

Cultuureducatie is niet nieuw voor basisschool St. Jozef. Zo staat bijvoorbeeld iedere vrijdagmiddag in het teken van kunst en cultuur. Kinderen van de groepen vijf tot en met acht beginnen de middag eerst met een uur muziek & drama, en kunnen vervolgens kiezen voor handarbeid of muziek & dans. Daarnaast besteedt de school aandacht aan cultureel erfgoed in de omgeving en neemt de school vaak deel aan lokale initiatieven, zoals Music4Life in Winterswijk. Brethouwer vertelt: “Tijdens dit evenement is een aantal jaren geleden een zangtalent ontdekt van basisschool St. Jozef. Hij treedt nu nog steeds op als zanger in lokale bands, dat is ontzettend leuk om te horen!”

De waarde van vakspecialisten

De instrumentale muzieklessen en doorlopende leerlijn die op dit moment nog in ontwikkeling is, is een goede toevoeging aan dit culturele aanbod op basisschool St. Jozef. Brethouwer vertelt: “De kinderen zijn enthousiast, zelfs voor een instrument waarvoor zij aanvankelijk niet gekozen zouden hebben. Daarom is het leuk dat zij met de docenten van Boogie Woogie diverse instrumenten kunnen uitproberen. Daarnaast leren zij omgaan met ritmes en noten lezen. We hebben zelf iemand in ons team die gespecialiseerd is in dans en we hebben een moeder in de ouderraad met muzikale ervaring die het schoolorkest begeleidt. Maar de expertise die de docenten van Boogie Woogie bieden, dat is niet iets waarin onze eigen docenten kunnen voorzien. We zijn erg blij dat we deze expertise in huis hebben gehaald voor de kinderen!”

Topics

Muziek